Page 18 - Nazomermagazine 2024 Zeilwereld
P. 18
Duurzaam J. Peter Hoefnagels is zeiler en milieukundige.
KOKEN Hij zeilde van 2016 tot 2018 al fossielvrij rond
de wereld, zonder diesel, gas, enzovoort. Hij
aan boord vaart nu over de Stille Oceaan, uiteraard ook
duurzaam. Hier een introductie op duurzaam
koken, dat in zijn boek ‘Duurzaam Varen’
uitgebreid wordt behandeld.
Gasloos koken is inmiddels de standaard in
nieuwbouwhuizen. Vanwege het gemak zie je
her en der aan boord ook al een waterkoker
verschijnen. En steeds meer zeilers overwegen
de overstap naar inductiekoken. Elektrisch
koken is inderdaad aantrekkelijk: denk aan de
veiligheid, het gemak en de snelheid waarmee
je kookt. Je kombuis blijft schoner en je hebt
stukken minder vocht in de kajuit. De verbran-
ding van gas levert naast kooldioxide namelijk
ongemerkt ook veel waterdamp. Dat vocht
slaat neer, het komt in je kussens, de banken,
je kleren, overal. De kajuit warm krijgen wordt
daardoor ook nog eens moeilijker.
Voor de kosten hoef je niet over te stappen.
Fossiele producten worden ongetwijfeld duur-
der, maar je verdient het eigenlijk alleen terug
als je toch al technische zaken wilt vervangen
of je moet wereldzeiler zijn. Je doet het voor
Tekst en beeld: J. Peter Hoefnagels
18 NAZOMERMAGAZINE 2024 NAZOMERMAGAZINE 2024 19